Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο σας, τα μαλλιά σας μπορούν να αποτελέσουν μεγάλο μέρος της εικόνας και της ταυτότητάς σας! Οι συχνότερες ηλικίες εμφάνισης της γυναικείας τριχόπτωσης είναι: η εφηβεία, η περίοδος μετά τον τοκετό και η εμμηνόπαυση. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις το ψυχολογικό στρες της γυναίκας είναι έντονο, καθώς ανέκαθεν τα μαλλιά ήταν σημαντικό στοιχείο θηλυκότητας και ομορφιάς. Τα αίτια της γυναικείας τριχόπτωσης ποικίλλουν και μπορεί να είναι φυσιολογικά και παθολογικά.

Όπως και στους άνδρες έτσι και στις γυναίκες η τριχόπτωση εμφανίζεται σταδιακά σε τρία επίπεδα: Στο 1ο στάδιο οι τρίχες λεπταίνουν και συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να αραιώνουν τα μαλλιά στο επάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Στο 2ο στάδιο υπάρχει απώλεια τριχοφυΐας στο επάνω μέρος του τριχωτού και εμφανής μείωση της πυκνότητας των μαλλιών. Στο 3ο στάδιο το επάνω μέρος του τριχωτού απογυμνώνεται εντελώς.

Πότε η τριχόπτωση θεωρείται φυσιολογική;

Η πτώση των μαλλιών είναι κάτι το φυσιολογικό, καθώς έτσι διασφαλίζεται η ανανέωσή τους. Ένας ενήλικας έχει μεταξύ 100.000 και 150.000 τριχοθυλακίων που αναπτύσσονται και πέφτουν συνεχώς κατά τη διάρκεια ενός κύκλου ζωής της τρίχας που διαρκεί από δύο έως κι έξι χρόνια. Υπολογίζεται ότι όλες οι γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιου βαθμού γυναίκεια τριχόπτωση σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Κατά μέσο όρο, σε καθημερινή βάση χάνουμε γύρω στις 50-100 τρίχες, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, ενώ στη θέση των χαμένων μαλλιών αναπτύσσονται νέες τρίχες στα ίδια θυλάκια. Η τρίχα ακολουθεί έναν κύκλο ζωής που ολοκληρώνεται με την πτώση της: η φάση ανάπτυξης της τρίχας διαρκεί περίπου 3 με 4 χρόνια, η μεταβατική περίοδος διαρκεί περίπου 3-4 εβδομάδες και η φάση πτώσης της τρίχας ολοκληρώνεται μέσα σε διάστημα 3-4 μηνών. Η φυσιολογική τριχόπτωση είναι έντονη κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου η απώλεια μαλλιών είναι αυξημένη. Αυτή η εποχιακή τριχόπτωση διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες.

Εκτός από τη φυσιολογική τριχόπτωση, που δεν είναι καθόλου ανησυχητική, κάποιες φορές τείνουμε να χάνουμε πάρα πολλά μαλλιά για μεγάλη χρονική περίοδο. Αυτή η «μη φυσιολογική» τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες.

Ποιες είναι οι αιτίες μη φυσιολογικής τριχόπτωσης;

Ένας βασικός παράγοντας τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα. Οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, μπορεί να έχουν προδιάθεση για τριχόπτωση προδιαγεγραμμένη στο DNA τους. Η ανδρική αλωπεκία – συχνά κληρονομική - είναι η πιο συνηθισμένη αιτία τριχόπτωσης στην περίπτωση των ανδρών που οδηγεί σε αραίωση των μαλλιών στην κορυφή της κεφαλής και στους κροτάφους. Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες παρατηρούν αραίωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής με την κορυφή (το λεγόμενο στεφάνι) να επηρεάζεται περισσότερο ενώ η μπροστινή γραμμή μαλλιών να παραμένει άθικτη.

Οι ορμόνες, αλλά και η διαδικασία της κύησης και του τοκετού, μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τριχόπτωση. Τις περισσότερες φορές όμως, η τριχόπτωση σταματάει και τα μαλλιά επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση της τριχόπτωσης μέχρι και έξι μήνες μετά τη γέννα. Επίσης, πολλές γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαμβάνουν σίδηρο, παρατηρούν αύξηση των τριχών και, όταν σταματούν την πρόσληψή του, παρατηρούν λέπτυνση της τρίχας. Οι επιρροή των ορμονών είναι παρών και όταν μιλάμε για την εμμηνόπαυση. Αν βρίσκεστε σ’ αυτήν την περίοδο της ζωής σας προμηθευτείτε βιταμίνες που υπάρχουν στο εμπόριο για την ενδυνάμωση της τρίχας.

Οι δερματικές παθήσεις όπως οι μυκητιακές λοιμώξεις, εκζέματα, βαριά σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κι άλλες προκαλούν επίσης τριχόπτωση κι αραίωση των μαλλιών.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις εξαντλητικές δίαιτες και στην μεγάλη απώλεια κιλών καθώς οδηγούν σε αιφνίδια απώλεια μαλλιών. Επιπρόσθετα, η κακή διατροφή είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας που επιδεινώνει την αραίωση της τρίχας, όπως και η έλλειψη βιταμινών κι άλλων ιχνοστοιχείων είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν έντονη τριχόπτωση. Σίδηρος, πρωτεΐνη, λιπαρά, ωμέγα -3 και ψευδάργυρος είναι βασικά για την διατήρηση της σωματικής υγείας αλλά και της υγείας των μαλλιών μας. Η τρίχα είναι μια ζωντανή δομή και χρειάζεται αυτά τα συστατικά για να αναπτυχθεί και να ανανεωθεί καθώς είναι απαραίτητα τόσο για τη ζωντάνια και υγεία της τρίχας όσο και για την ομορφιά της. Για να διασφαλίσουμε λοιπόν, ότι η τρίχα θα μπορέσει να πάρει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται για να είναι υγιής, θα πρέπει να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογική μας κατάσταση καθώς είναι άρτια συνδεδεμένη με την τριχόπτωση. Η κατάθλιψη, η υπερκόπωση, το άγχος και η έλλειψη ύπνου μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση των μαλλιών μας.

Μην ξεχνάτε ότι όπως και το σώμα μας, έτσι και τα μαλλιά χρειάζονται φροντίδα. Σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση συντελούν και οι βαφές, το ντεκαπάζ, το δυνατό βούρτσισμα και το συχνό ίσιωμα με πιστολάκι, τα οποία κάνουν εύθραυστη τόσο την ίνα όσο και τη ρίζα των μαλλιών, με αποτέλεσμα να πέφτουν σε μεγάλες ποσότητες.

Τι πρέπει να κάνω εάν παρατηρήσω έντονη τριχόπτωση;

Το πρώτο βήμα είναι η διάγνωση, γιατί η θεραπεία θα προσαρμοστεί ανάλογα με την αιτία. Πριν αποφασίσει μία γυναίκα να ξεκινήσει την λήψη ειδικών φαρμάκων ή βιταμινών κατά της τριχόπτωσης πρέπει να επισκεφθεί ειδικό ο οποίος αφού εντοπίσει τις αιτίες της τριχόπτωσης για την συγκεκριμένη περίσταση θα συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία. Τις περισσότερες φορές η τριχόπτωση είναι καλοήθης αλλά περιστασιακά μπορεί να είναι μια εκδήλωση μιας συστηματικής ασθένειας. Εάν δεν είστε σίγουροι ή ανησυχείτε για την απώλεια μαλλιών σας, μιλήστε στο γιατρό σας ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει. Αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις ο ειδικός είναι αυτός που θα συστήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση για την τριχόπτωση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει απλά λήψη συγκεκριμένων βιταμινών ή φαρμάκων, ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής, χορήγηση τοπικών θεραπειών ή ειδικών προϊόντων περιποίησης των μαλλιών (εξειδικευμένα σαμπουάν, μάσκες, έλαια, conditioner) ή ακόμα και μεταμόσχευση μαλλιών αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο.

Ποιες τροφές μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Η τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, γι' αυτό εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με πηγές πρωτεϊνών, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια. Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται κυρίως στο συκώτι και τα ψάρια, είναι σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας. Ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία των μαλλιών. Υιοθετήστε λοιπόν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (συκώτι, κόκκινο κρέας, φακές και σπανάκι), σε χαλκό (ξηροί καρποί και όσπρια) και σε ψευδάργυρο (θαλασσινά και μανιτάρια). Σίδηρο και αμινοξέα περιέχουν και τα αυγά, το ψάρι, τα οστρακοειδή και το κρέας. Μην ξεχνάτε ότι η ποσότητα του νερού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για αυτό καλό είναι να καταναλώνουμε 1,5 - 2 lt την ημέρα.

Πως μπορώ να ενισχύσω τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής;

Εκτός από τις ιατρικές θεραπείες, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε τα μαλλιά υγιή και θρεπτικά. Τακτικές μάσκες μαλλιών, συμπληρώματα βιταμινών ή κολλαγόνου, συμπληρώματα διατροφής, οροί μαλλιών και φυσικά έλαια μπορούν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της τρίχας και του τριχωτού της κεφαλής.

Χρήσιμα #tips σχετικά με την τριχόπτωση και την καλή υγεία των μαλλιών μας:

- Τα μαλλιά θα πρέπει να χτενίζονται με ήπιες, ελεγχόμενες κινήσεις και όχι συχνότερα από δύο φορές την ημέρα, γιατί το έντονο βούρτσισμα ταλαιπωρεί τα μαλλιά και μπορεί να τραυματίσει το τριχωτό.

- Είναι μύθος ότι το συχνό κούρεμα ή το ξύρισμα του κεφαλιού δυναμώνουν τα μαλλιά. Η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα διεργασιών που συμβαίνουν εσωτερικά, στον οργανισμό μας. Το κούρεμα βοηθά απλά στην απαλλαγή της τρίχας από ταλαιπωρημένες άκρες, ενώ το ξύρισμα απλά δίνει την εντύπωση της ενδυνάμωσης της τρίχας απλά επειδή τα μαλλιά είναι έτσι κι αλλιώς πιο δυνατά στην ρίζα.

 - Είναι επίσης μύθος είναι ότι η χρήση σεσουάρ μαλλιών ή η δυνατή τριβή των μαλλιών με την πετσέτα προκαλούν τριχόπτωση. Η συχνή χρήση σεσουάρ σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψει την τρίχα, αλλά όχι να προκαλέσει τριχόπτωση. Η δε τριβή με την πετσέτα μπορεί να αφαιρέσει κάποιες τρίχες αλλά όχι να προκαλέσει τριχόπτωση. Ωστόσο, ένα άτομο που υποφέρει από τριχόπτωση θα πρέπει να αποφεύγει και τις δύο ενέργειες γιατί έτσι κι αλλιώς επιβαρύνουν το τριχωτό της κεφαλής.