Το ήξερες ότι..

το ποσοστό των λευκών γυναικών που αντιμετωπίζουν κυτταρίτιδα σήμερα είναι περισσότερο από 90%;

Αν νομίζεις πως μόνο εσύ έχεις το πρόβλημα.. τότε κάνεις λάθος. Σχεδόν κάθε γυναίκα έχει κυτταρίτιδα, ανεξάρτητα από τα κιλά της. Δες τι μπορείς να κάνεις γι' αυτήν!

Η κυτταρίτιδα είναι μια πολύ συχνή τοπογραφική τροποποίηση κατά την οποία το δέρμα παίρνει μια όψη “φλούδας πορτοκαλιού” ή αλλιώς “εμφάνιση στρώματος.” Στη συγκεκριμένη κατάσταση, συμβαίνουν μετατροπές στους λιπώδεις ιστούς και επίσης στο μικροκυκλοφορικό που προέρχονται από το αίμα και το λεμφικό σύστημα κάτι που οδηγεί στην σκλήρυνση των ινών του συνδετικού ιστού. Θεωρείται ότι είναι ένα μη φλεγμονώδες, εκφυλιστικό φαινόμενο που προκαλεί αλλοιώσεις στην υποδερμίδα δημιουργώντας ανώμαλους κυματισμούς στην επιδερμίδα και στις υπερκείμενες επηρεαζόμενες περιοχές. Η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα από διάφορες περίπλοκες καταστάσεις που περιλαμβάνουν την επιδερμίδα, το δέρμα, καθώς και τα υποδόρια κύτταρα.

Είναι ίσως από τα πιο συχνά αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα. Παρόλα αυτά, δεν εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες. Η κυτταρίτιδα είναι ορατή και σε ένα μικρό ποσοστό των ανδρών. Εμφανίζεται συνήθως στους μηρούς, στους γλουτούς, στο στομάχι και στην κοιλιά. Είναι ευνόητο, ότι οι γυναίκες με μικρά ποσοστά λίπους, πιο δύσκολα έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα. Από την άλλη, η απώλεια βάρους είναι συνδεδεμένη με την χαλάρωση, η οποία ευνοεί την κυτταρίτιδα. Αν και είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στο σώμα σχεδόν κάθε γυναίκας, δεν παύει μέχρι στιγμής να αποτελεί ένα από τα αγαπημένα προς συζήτηση θέματα.

Πώς να την εξαλείψω; Πρέπει να αδυνατίσω; Τι να μην τρώω; Ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσω; Ποιες ασκήσεις είναι οι κατάλληλες;

Στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας δεν υπάρχουν μυστικά.. Ο συνδυασμός σωστής διατροφής, άσκησης και χρήσης των ειδικών προϊόντων είναι ο μόνος τρόπος για να τη μειώσεις.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης;
Η διατροφή αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη αιτία δημιουργίας λίπους, με αποτέλεσμα την έντονη συσσώρευση λίπους στο σώμα και εμφάνιση κυτταρίτιδας. Ακολουθώντας μια κακή διατροφή με πολλά λιπαρά, αλάτι και υδατάνθρακες αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί κυτταρίτιδα. Θα είναι πιο έντονη και πιο εμφανή με την αύξηση του βάρους αλλά δεν διστάζει να κάνει την εμφάνιση της και σε αδύνατα άτομα. Επίσης, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη άσκησης, το στρες και το κάπνισμα συμβάλουν καθοριστικά στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Η κληρονομικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης κυτταρίτιδας στο δέρμα εξαιτίας κάποιων συγκεκριμένων γονιδίων που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Οι ορμόνες είναι ο κύριος λόγος εμφάνισης κυτταρίτιδας περισσότερο στις γυναίκες από τους άντρες, η δράση των οποίων είναι καταλυτικής σημασίας. Τέτοιες ορμόνες είναι τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, οι ορμόνες της προλακτίνης και του θυρεοειδούς αδένα. Η ποιότητα και το χρώμα του δέρματος δεν θα λέγαμε πως έχει αποκλειστικά την ευθύνη για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά μπορούμε να πούμε πως ένα ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και λιγότερο ανθεκτικό με αποτέλεσμα να κάνει την κυτταρίτιδα περισσότερο εμφανή.

Ποιο είδος κυτταρίτιδας έχεις;
Η κυτταρίτιδα δεν έχει μία μορφή. Τα πρόσωπά της είναι πολλά και γι’ αυτό χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Μπορείς να αναγνωρίσεις το είδος της παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά της. Υπάρχουν τρεις τύποι ή αλλιώς στάδια εξέλιξης της κυτταρίτιδας.

Αν το δέρμα σου είναι πολύ απαλό και ο χαρακτηριστικός φλοιός πορτοκαλιού εμφανίζεται μόνο αν το τσιμπήσεις, τότε έχεις κυτταρίτιδα 1ου σταδίου. Αν η καπιτονέ όψη στους μηρούς και τους γλουτούς είναι ορατή όταν στέκεσαι όρθια και στο δέρμα εμφανίζονται οιδήματα και με απλή πίεση τότε έχεις κυτταρίτιδα 2ου σταδίου – αυτή είναι γνωστή ως εγκατεστημένη ή οιδηματική κυτταρίτιδα. Τέλος, αν το δέρμα σου είναι τραχύ και πονά με την παραμικρή ψηλάφηση, η κυτταρίτιδα έχει περάσει στο 3ο στάδιο.. όπου έχει γίνει συμπαγής.

#tip: Όσο νωρίτερα αρχίσεις τη θεραπεία για την κυτταρίτιδα τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχεις…

Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής!
Η κυτταρίτιδα είναι το καλύτερο παράδειγμα, που αποδεικνύει ότι η εικόνα του σώματός μας επηρεάζεται από τη διατροφή και το lifestyle μας. Με μικρά #tips μπορείς να την εξαφανίσεις, ή αν δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, να συνεχίσει να μην είναι ορατή.

Κάνε τακτικά check up: Η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι απόρροια κάποιας διαταραχής στο λεμφικό και αγγειακό σύστημα. Είναι σημαντικό λοιπόν μέσα στον προληπτικό σου έλεγχο να εντάξεις και τις βιοχημικές εξετάσεις αλλά και την επίσκεψη σε αγγειολόγο, ώστε να ελέγξεις ότι όλα βαίνουν καλώς.

Η διατροφή σου είναι το Α και το Ω: Η διατροφή και η άσκηση είναι μία πραγματική σανίδα σωτηρίας για την πιο εύκολη καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή για εγγυημένα αποτελέσματα, που σημαίνει πολλά φρούτα και λαχανικά, κρέας και ψάρι. Θα πρέπει επίσης, να ελαττώσεις το αλάτι στο φαγητό σου και να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες νερού για να αποτρέψεις την κατακράτηση υγρών. Αντίθετα, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης αυξάνουν τα φαινόμενα κυτταρίτιδας.

#tip: Μπορείς να προτιμήσεις διουρητικά αφεψήματα όπως το πράσινο τσάι.

Ασκήσου τουλάχιστον 30’ την ημέρα: Ειδικά όσον αφορά την άσκηση, μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική προπόνηση και η αερόβια άσκηση, είναι πολύ βοηθητική στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και φυσικά στην καύση του λίπους. Η τόνωση του μυϊκού ιστού θα κάνει τους γλουτούς και τους μηρούς σου να φαίνονται πιο λείοι και αδύνατοι.

#tip: Το κολύμπι θεωρείται από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείς να ξεκινήσεις.

Φόρεσε αντηλιακό: Η έκθεση στον ήλιο εκτός από πρόωρη γήρανση, δημιουργεί και κυτταρίτιδα. Οι ακτίνες UV καταστρέφουν το κολλαγόνο, τον ιστό της επιδερμίδας που τη λεπταίνει και τη λειαίνει.

#tip: Η καλύτερη άμυνα είναι η χρήση του αντιηλιακού όχι μόνο στην παραλία αλλά σε καθημερινή βάση.

Κάνε μασάζ με αιθέρια έλαια!
Το ήπιο μασάζ συχνά με τη βοήθεια αιθέριων ελαίων, όταν γίνεται συστηματικά, δηλαδή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, συμβάλλει τόσο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας όσο και στην πρόληψή της. Ιδιαίτερα το λεμφικό μασάζ που γίνεται με τα χέρια ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, χάρη στην οποία διασπάται ο λιπώδης ιστός – και διευκολύνει την αποβολή των τοξινών.

Για να βοηθήσεις στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στην πάσχουσα περιοχή δοκίμασε να τρίψεις το σημείο με ένα σφουγγάρι λίφι όταν κάνεις μπάνιο. Εφάρμοσε κυκλική κίνηση για μερικά λεπτά και στη συνέχεια, προχώρησε και στο επόμενο πάσχον σημείο. Αυτό μπορείς να το κάνεις κάθε φορά που κάνεις μπάνιο. Σε λίγο καιρό, θα δεις διαφορά στο δέρμα σου, αν βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι πολύ βαθύ και έντονο και αν ακολουθείς σωστή διατροφή και τακτική άσκηση.

#tip: Θα μεγιστοποιήσεις τα οφέλη του μασάζ, αν κατά τη διάρκεια του ύπνου έχεις τα πόδια ελαφρώς ανασηκωμένα σε μαξιλάρι.

Βάλε... παγάκια!
Το κρύο μασάζ μάς έρχεται από τη Λαπωνία και είναι χρήσιμο για την τόνωση του δέρματος και των μυών της κοιλιάς. Γίνεται με τη χρήση κύβων πάγων ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία: σφίξε και χαλάρωσε τους κοιλιακούς εισπνέοντας για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τρίψε με πάγο τους κοιλιακούς εισπνέοντας και εκπνέοντας για 5 λεπτά. Ακολουθεί ένα ζεστό ντους στη ζώνη αυτή. Αφού σκουπίσεις απαλά με πετσέτα, άπλωσε πάνω στους κοιλιακούς αιθέρια έλαια ή μια κρέμα που χαρίζει ελαστικότητα και τονώνει.

#tip: Δοκίμασέ το μόνο αν αντέχεις το κρύο.

Διάλεξε το προϊόν που σου ταιριάζει..
Η κυτταρίτιδα μπορεί να προληφθεί ή ακόμη και να βελτιωθεί αν είναι σε αρχικό στάδιο με φυσικούς τρόπους.
Ωστόσο, αν επιμένει και το αισθητικό αποτέλεσμα σε ενοχλεί, μπορείς να απαλλαγείς από αυτήν με ιατρικές μεθόδους θεραπείας. Η μέθοδος θα επιλεγεί με βάση το στάδιο του προβλήματος και την περιοχή που αυτό έχει εντοπιστεί. Επομένως, η θεραπεία καλό είναι να επιλέγεται κατά περίπτωση. Κρέμες, ειδικά απολεπιστικά σαπούνια, scrub, άλατα για το μπάνιο σου και ειδικά έλαια σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωσή της.

Βρες το προϊόν που σου ταιριάζει στο PharmacyStories.gr !

Αγάπησε τον εαυτό σου.. αγαπώντας πρώτα το σώμα σου!
Λέμε «ναι» στην προσπάθεια βελτίωσης της εμφάνισής μας αλλά «όχι» στην ψυχολογική φθορά και στην ανασφάλεια που μας προκαλεί η κυτταρίτιδα. Είναι καιρός να ακολουθήσουμε τον δρόμο προς τη συμφιλίωση μαζί της. Σίγουρα ένα από τα λάθη μας είναι ότι δεν έχουμε αναρωτηθεί γιατί η κυτταρίτιδα αποτελεί πρόβλημα για εμάς. Θέλουμε να την εξαφανίσουμε επειδή ίσως αυτό να δείχνει ότι δεν έχουμε μια σωστή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή το κάνουμε για τους άλλους και επειδή δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας και το σώμα μας, αποτελεί για εμάς ένα αισθητικό και μόνο πρόβλημα;

Στην ουσία εκείνο που πρέπει να μάθουμε είναι να αγαπάμε το σώμα μας και να φροντίζουμε για αυτό. Άλλωστε το ρητό «είμαστε ό,τι τρώμε» δεν είναι τυχαίο. Πρέπει σαφώς να προσέχουμε τη διατροφή μας, να αθλούμαστε τακτικά και να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα, προκειμένου να είμαστε υγιείς τόσο την προκειμένη στιγμή που μιλάμε όσο και στο μέλλον.

Εάν φροντίζουμε για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και συνεχίζουμε, σίγουρα σε μικρότερο βαθμό, να έχουμε κυτταρίτιδα, τότε δεν υπάρχει και λόγος να αποτελεί πρόβλημα για εμάς. Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως ακριβώς είναι, τον αποδέχονται και οι άλλοι. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, κανείς δεν είναι τέλειος!