Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεκίνησε! Οι πόλεις θα στολιστούν και θα υποδεχτούν τους ταξιδιώτες που εδώ και καιρό περίμεναν αυτή τη στιγμή. Χριστουγεννιάτικες αγορές θα στηθούν και πάλι σε πόλεις και χωριουδάκια μεταμορφώνοντας την ατμόσφαιρα σε ένα ρομαντικό παραμύθι!

Glider, στολίδια, γιρλάντες, μουσικές, και εμείς τρέχουμε να προλάβουμε και να σκεφτούμε μέχρι την τελευταία στιγμή.. τα δώρα!

Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ..

Γιατί τα δώρα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους?

Η προσφορά δώρων μας πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο - σχεδόν στην αρχή της ανθρωπότητας.. και από εκεί και έπειτα δεν σταματά.. Όμως, αυτή η φαινομενικά απλή χειρονομία κρύβει ένα βαθύτερο νόημα. Αναμφισβήτητα, η προσφορά δώρων βοηθά στη δημιουργία δεσμών και στην προώθηση σχέσεων, καθιστώντας την θεμέλιο στη δομή της κοινωνίας. Το χάρισμα δώρων, από παλιά αποτελεί αγαπημένο θέμα ερευνών της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Με αυτό ασχολούνται ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι, οικονομολόγοι και marketers.


Τι μπορεί να περιέχει ένα δώρο;

«Ένα δώρο ορίζεται ως κάτι υλικό ή άυλο που δίνεται εθελοντικά σε ένα άτομο ή σε μία ομάδα ανθρώπων χωρίς καμία πληρωμή σε αντάλλαγμα, για να γιορτάσει μια περίσταση ή να παράσχει υποστήριξη.»


Γιατί λοιπόν δίνουμε δώρα, επενδύοντας χρόνο και χρήμα σε προσεγμένα δώρα χωρίς να περιμένουμε τίποτα σε αντάλλαγμα;

Ακριβώς επειδή δεν αναμένεται πληρωμή, δεν σημαίνει ότι η προσφορά δώρων δεν συνοδεύεται από ανταμοιβές. Η προσφορά δώρων ως ανθρώπινη συμπεριφορά εξυπηρετεί στην πραγματικότητα έναν συγκεκριμένο εξελικτικό σκοπό: βοηθά τους ανθρώπους να σχηματίσουν συνδέσεις και να οικοδομήσουν κοινότητες. Αυτό εξηγεί πόσο διαδεδομένη είναι σε όλους τους πολιτισμούς, φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά και ενισχύοντας τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

 

Πάμε να δούμε λοιπόν ποια είναι τα οφέλη από την προσφορά δώρων!

Τα οφέλη της προσφοράς δώρων είναι διάφορα - και είναι τόσο καλά για τον δωρητή όσο και για τον παραλήπτη, αν όχι ακόμα καλύτερα. Και όλα φυσικά συνδέονται με τη ψυχολογία.

Η καλοσύνη είναι (και πάντα θα είναι) «μέσα» μας. Η ψυχολογία πίσω από τη προσφορά δώρων βρίσκεται στα θεμέλια της καλοσύνης και της φροντίδας. Η επίδειξη καλοσύνης, για παράδειγμα δίνοντας σε κάποιον ένα δώρο, έχει στην πραγματικότητα μια απίστευτη επίδραση στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Ακόμη ένας λόγος δηλαδή για να είμαστε καλοί με τους γύρω μας!

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τοRandom Acts of Kindness, η έκφραση καλοσύνης σε άλλους - για παράδειγμα μέσωδώρων - μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ενέργειας, της διάρκειας ζωής, των συναισθημάτων αγάπης και ευτυχίας και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σε μία έρευνα του Πανεπιστημίου Emory επισημαίνεται ότι οι καλές πράξεις οδηγούν σε αυξημένη δραστηριότητα στο κέντρο ευχαρίστησης και ανταμοιβής του εγκεφάλου - ακριβώς όπως θα συνέβαινε αν ήσασταν εσείς ο αποδέκτης της εν λόγω χειρονομίας.

Ταυτόχρονα, η πράξη του δώρου πυροδοτεί μια σύνδεση με τον παραλήπτη. Ανεξάρτητα από το ποιος λαμβάνει το δώρο, η χειρονομία σας δείχνει ότι αναγνωρίζετε και εκτιμάτε τον αποδέκτη, ενισχύοντας και ισχυροποιώντας έτσι τις μεταξύ σας σχέσεις. Μια ομάδα ερευνητών πουμελέτησαν τα αποτελέσματα των φιλανθρωπικών δωρεών διαπίστωσαν ότι η προσφορά ενεργοποιεί μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το κοινωνικό δέσιμο. Εντυπωσιακό!

Όταν κάνετε ένα δώρο, θέλετε να ευχαριστήσετε τον παραλήπτη - είτε πρόκειται για μια υπέροχη έκπληξη είτε για κάποια απαραίτητη υποστήριξη. Η αναζήτηση ενός δώρου συνεπάγεται την προσπάθεια κατανόησηςαυτού του ατόμου. Σε αυτό, το δώρο και η ψυχολογία συμβαδίζουν. Δείχνετε ενδιαφέρον για τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντά τους. Ουσιαστικά ασκείτε τους μυς της ενσυναίσθησής σας.

Η ενσυναίσθηση είναι ένας από τους πυλώνες της ψυχολογίας της προσφοράς δώρων!

Επίσης, εντυπωσιακό είναι ότι.. δείχνοντας στον παραλήπτη ότι έχετε βάλει τον εαυτό σας στη θέση του για να βρείτε ένα στοχαστικό δώρο, τον ενθαρρύνετε να κάνει το ίδιο για εσάς. Θα είναι πιο πιθανό να κάνουν την προσπάθεια να σας κατανοήσουν καλύτερα στο μέλλον. Δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, αλλά μερικές φορές προσφέρουμε δώρα με την ελπίδα να λάβουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Δεν σημαίνει ότι δεν είστε γενναιόδωροι ή ότι θέλετε οι άνθρωποι να σας «χρωστάνε». Σημαίνει απλώς, ότι θέλετε να οικοδομήσετε μια ισορροπημένη σχέση, όπου και τα δύο μέρη αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Να διευκρινίσουμε και να τονίσουμε ότι η ανταπόδοση δεν συνεπάγεται απαραίτητα υλικά δώρα - μπορεί να είναι ένα ευχαριστήριο σημείωμα, μια χάρη, ένα λουλούδι ή μια ζωγραφιά!!

Σίγουρα, η περίοδος των Χριστουγέννων αναμφισβήτητα αποτελεί εποχή που έχει συνδυαστεί με την ανταλλαγή δώρων.. Όποια όμως και αν είναι η εποχή, όποια και αν είναι η περίσταση, να θυμάστε τα εξής:

1. Ποτέ μην δίνετε χρήματα, σε οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή.

Το να δίνεις χρήματα ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα: «Δεν μπορούσα να μπω στον κόπο να σκεφτώ πάρα πολύ για σένακάτι που θα ταίριαζε σε εσένα, οπότε ορίστε, διάλεξε ότι σε ευχαριστεί».

2. Η χρηματική αξία του δώρου είναι ασήμαντη.

Ένας από τους φίλους μου, μου έδωσε κάποτε τη συνταγή του για ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα, γράφοντάς την καλλιγραφικά σε μια λαδόκολλα, μαζί με μια πρόταση να το μαγειρέψουμε μαζί ένα απόγευμα στο σπίτι του. Συνολική χρηματική αξία: περίπου μηδέν.. και όμως, ένα από τα πιο γοητευτικά και στοχαστικά δώρα που έχω λάβει ποτέ.

3. «Δεν είναι το δώρο αλλά η σκέψη που μετράει», κοινότυπο αλλά τόσο ουσιαστικό!

Σε γενικές γραμμές, δώστε κάτι που γνωρίζετε ότι το άτομο θέλει, ίσως κάτι που έχει προκύψει σε συνομιλία ή κάτι που έχετε δει το άτομο να κοιτάζει ή να περιηγείται - κάτι που το άτομο θέλει, αλλά δεν θα αγόραζε ποτέ για τον εαυτό του. Υπάρχουν πολλά επιπλέον σημάδια που μπορείτε να αποκτήσετε για διασκέδαση και πρωτοτυπία - για παράδειγμα, το λαμπερό κίτρινο στυλό ή το κοινό μάθημα μασάζ.

4. Οι άνθρωποι στην πλειονότητα προτιμούν τις εμπειρίες παρά τα αντικείμενα.

Οι εμπειρίες, όπως ένα μασάζ διάρκειας μίας ώρας ή εισιτήρια συναυλιών, είναι γενικά πιο αξέχαστες από τα αντικείμενα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι ορισμένα αντικείμενα, όπως βιβλία, DVD και μπουκάλια κρασιού, μπορούν επίσης να είναι εμπειρίες - αρκεί να είναι καλά επιλεγμένα.

5. Τυλίξτε το δώρο, ότι και αν είναι αυτό.

Υπάρχει μεγάλη χαρά, τόσο για τον δέκτη όσο και για τον δωρητή, στην τελετή του αργού ξετυλίγματος ενός δώρου. Ακόμα κι αν το δώρο είναι το είδος του πράγματος που χωράει σε ένα φάκελο, τυλίξτε το φάκελο. Επιλέξτε το φάκελο και το χαρτί περιτυλίγματος πολύ προσεκτικά και δώστε σε όλα μια αίσθηση εξατομικευμένης πολυτέλειας. Όλα αυτά δείχνουν ότι αφιερώσατε πολύ χρόνο και φροντίδα για το δώρο και εκτιμήσατε την πράξη της προσφοράς καθώς και το ίδιο το δώρο.

6. Να γράφετε πάντα.. μα πάντα αφιέρωση!

Μην αγοράζετε μία από αυτές τις κάρτες με ένα γενικό μήνυμα, καλύτερα να γράψετε το μήνυμα μόνοι σας. Χρησιμοποιήστε το μήνυμά σας για να φέρετε στο μυαλό κοινές στιγμές ή ισχυρούς δεσμούς ή ίσως απλά για να εξηγήσετε το δώρο σας ή να πείτε ευχαριστώ.

Καλές γιορτές :)