Από όλες τις εποχές, ίσως η πιο ρομαντική και πολυαναμενόμενη είναι το φθινόπωρο.

Περιμένουμε μέρες με πορτοκαλί απoχρώσεις, κάτω από μια κουβέρτα και ανυπομονούμε να φορέσουμε ξανά τα αγαπημένα μας πουλόβερ! Αλλά αυτό που μπορεί να φαίνεται όμορφο σε μια εικόνα συχνά δεν αποτελεί καλό οιωνό για το δέρμα μας.

Το φθινόπωρο δεν είναι μόνο μια μεταβατική περίοδος από το καλοκαίρι στο χειμώνα, αλλά και μια περίοδος που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινή μας περιποίηση, καθώς η εναλλαγή των εποχών συνεπάγεται εποχικές αλλαγές για το δέρμα μας. Μετά το καλοκαίρι, τον ήλιο και την αλμύρα της θάλασσας, το δέρμα μας έχει την ανάγκη φροντίδας. Κάποιες μικρές κινήσεις ανανέωσης θα αλλάξουν το στυλ μας, και θα προετοιμάσουν παράλληλα την επιδερμίδα μας για να υποδεχτούμε το χειμώνα περιποιημένοι. Είναι πολύ σημαντικό για ένα υγιές δέρμα να του προσφέρουμε σωστή ενυδάτωση, απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, επιδιόρθωση της φωτογήρανσης και θεραπεία των δυσχρωμιών/πανάδων.

Πάμε λοιπόν να δούμε ιδέες για τη φθινοπωρινή περιποίηση που χρειαζόμαστε!

 

 - Ξεκινήστε με ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ σε πρόσωπο και σώμα!
Η απολέπιση είναι μια απαραίτητη διαδικασία καθώς βοηθάει στο να απομακρύνονται οι τοξίνες και να καθαρίζει σε βάθος η επιδερμίδα. Η τακτική απολέπιση, βοηθά στην αύξηση της κυτταρικής αναγέννησης και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση οποιωνδήποτε ενυδατικών ή ορών.

Ειδικά το φθινόπωρο, για να σώσετε το δέρμα σας από το να γίνει θαμπό, άτονο και αφυδατωμένο αυξήστε την απολέπιση σας σε δύο φορές την εβδομάδα. Προσέξτε μόνο τα απολεπιστικά προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπό σας, να μην είναι πολύ βαριά, αλλά ελαφριά, και να καθαρίζουν σε βάθος. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε απολέπιση και στο σώμα σας, καθώς έχει ταλαιπωρηθεί από τη συχνή έκθεση στον ήλιο, και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να το φροντίσετε λιγάκι παραπάνω!

Να θυμάστε …

"Μπορεί να νομίζετε ότι η απολέπιση θα στεγνώσει το δέρμα σας περισσότερο, αλλά ποτέ δεν θα ενυδατωθείτε αν τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας σας είναι νεκρά κύτταρα. Κάνετε απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα, αλλά ρυθμίστε την ανάλογα με το πώς αντιδρά το δέρμα σας."

 - Σίγουρα θα πρέπει να συνεχίσετε με ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ σε πρόσωπο και σώμα!
Μετά την απολέπιση και την απομάκρυνση του νεκρού δέρματος, πρέπει να προσθέσετε ξανά υγρασία στο δέρμα σας. Εφαρμόστε λοσιόν ή κρέμα αμέσως μετά το ντους για να δημιουργήσετε ένα φράγμα υγρασίας και να αποτρέψετε το δέρμα σας από το να γίνει πολύ ξηρό και ερεθισμένο.

- Εφάρμοσε απαραίτητα ΜΑΣΚΑ προσώπου!
Στην φθινοπωρινή περιποίηση κρίνεται απαραίτητη η χρήση μιας μάσκας προσώπου. Οι μάσκες προσώπου έχουν πολλές ιδιότητες και θα βοηθήσουν την επιδερμίδα σου να ενυδατωθεί, και να βρει τη χαμένη της λάμψη. Μπορείτε ακόμη να κάνετε μια λευκαντική μάσκα, μια απολεπιστική, ή μια που ταυτόχρονα είναι και αντιγηραντική. Επίσης υπάρχουν μάσκες για τους μαύρους πόρους, εάν έχετε λιπαρή επιδερμίδα που θα σασ βοηθήσει να τους απομακρύνετε από το πρόσωπό σας. Μια πολύ καλή φυσική επιλογή είναι και η άργιλος, η οποία χρησιμοποιείται και στο σώμα, και μπορείτε να τη βρείτε είτε σε ελεύθερη μορφή σκόνης, που την αναμιγνύετε μόνη σας με νερό, είτε σε μορφή έτοιμη πάστας, που τη χρησιμοποιείτε απευθείας. Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας μια μάσκα προσώπου, με υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι σας. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και σίγουρα θα βρείτε αυτή που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

- Χρησιμοποίησε ειδικό ΟΡΟ ή SERUM
Ο ορός είναι ένα πιο εξειδικευμένο προϊόν που προσφέρει έξτρα περιποίηση στο πρόσωπό σου. Εάν λοιπόν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο ήλιος αφυδάτωσε το πρόσωπό σας, τότε η χρήση ενός ειδικού ορού ή serum είναι απαραίτητο βήμα για τη φθινοπωρινή σας ανανέωση. Προτιμήστε ο ορός που θα αγοράσετε να έχει βιταμίνες (η βιταμίνη C, είναι ότι καλύτερο για το δέρμα σου), πράσινο τσάι, που έχει εξαιρετικές ιδιότητες, κολλαγόνο ή υαλουρονικό οξύ εάν είστε μεγαλύτερης ηλικίας και θέλετε κάτι που να έχει άμεσα αποτελέσματα.

 -- Εξαφανίστε τις ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ και τις ΠΑΝΑΔΕΣ χρησιμοποιώντας ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ή ΟΡΟ
Εάν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα και το καλοκαίρι εκτεθήκατε στον ήλιο, μπορείτε να υποδεχτείτε το φθινόπωρο με πανάδες και κηλίδες. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η χρήση μιας λευκαντικής κρέμας, η οποία θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε από το πρόσωπο σας όλες αυτές τις δυσχρωμίες που χαλάνε την ομοιομορφία του προσώπου σας. Εάν το πρόβλημα σας είναι πιο μεγάλο, ή είστε μεγαλύτερης ηλικίας και χρειάζεστε κάτι πιο εξειδικευμένο, τότε μπορείτε να κάνετε και χρήση λευκαντικού ορού, ο οποίος έχει τις ίδιες ιδιότητες με την κρέμα προσώπου, αλλά δρα πιο στοχευμένα, απομακρύνοντας αποτελεσματικά τις πανάδες.

- Συνεχίστε να εφαρμόζετε το ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ σας.. ακόμη και αν το καλοκαίρι τελείωσε ☹
Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο! Ο ήλιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τα σύννεφα, αλλά ορισμένες ακτίνες UV μπορούν ακόμα να φτάσουν και να αλληλοεπιδράσουν με το δέρμα σας, καταστρέφοντας τα κύτταρα και συμβάλλοντας στην πρόωρη γήρανση. Για να αποφευχθεί αυτό, συνεχίστε να εφαρμόζετε SPF φροντίδα του δέρματος καθημερινά. Μπορείς επίσης να επιλέξετε μια bb ή cc κρέμα, που έχει και την απαραίτητη κάλυψη που χρειάζεσαι καθημερινά, αλλά και δείκτη προστασίας για να προστατεύεστε από την αντηλιακή ακτινοβολία.

-  Δεν ξεχνάμε την ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΧΕΙΛΙΩΝ και την ΚΡΕΜΑ ΧΕΡΙΩΝ!
Όπως ενυδατώνετε το πρόσωπό σας και το σώμα σας, έτσι δεν πρέπει να ξεχνάτε και την ενυδάτωση των χειλιών σας. Το φθινόπωρο τα χείλη σας μπορεί να ξεραθούν και να σκάσουν. Για το λόγο αυτό, η χρήση ενός ενυδατικού lip balm είναι απαραίτητη. Επίσης, καλό είναι μια φορά στις δέκα ή δεκαπέντε ημέρες, να κάνετε και μια ελαφριά απολέπιση στα χείλη σας, για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνειά τους.

Πιθανώς το πιο συνηθισμένο δίλημμα φροντίδας σώματος το φθινόπωρο είναι τα ξηρά, πονεμένα χέρια. Η κρέμα χεριών είναι ένα must προϊόν και η χρήση του πρέπει να ξεκινάει από το φθινόπωρο. Με την υγρασία, και τις απότομες εναλλαγές τις θερμοκρασίας, τα χέρια σκάνε και έτσι χρειάζονται συχνή ενυδάτωση. Μη ξεχνάτε πως τα χέρια είναι από τα πρώτα σημεία στο σώμα που ‘μαρτυρούν’ την ηλικία μας, και για αυτό το λόγο πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη ξεχνάτε την κρέμα χεριών σας. Έχετε πάντα μαζί σας μια κρέμα μέσα στην τσάντα σας, για να τη χρησιμοποιείτε όποτε νιώθετε την ανάγκη. Αλλιώς, μπορείτε να έχετε πάντα μια κρέμα χεριών δίπλα στο κομοδίνο σας, και να τη χρησιμοποιείτε πριν κοιμηθείτε.

 

- Κλείσε ραντεβού στο κομμωτήριο !
Φθινοπωρινή περιποίηση χωρίς κομμωτήριο δε γίνεται! Μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα μαλλιά μας είναι ταλαιπωρημένα από την καθημερινή έκθεση στον ήλιο, και όχι μόνο. Το χλώριο της πισίνας, και το αλάτι της θάλασσας, αποδυναμώνει την τρίχα, και κάνει τις άκρες ξηρές. Μια επίσκεψη λοιπόν στο κομμωτήριο είναι απαραίτητη, και το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή. Κόψτε τις άκρες, για να απομακρύνετε τη ψαλίδα, και εάν είστε πιο τολμηροί, δοκιμάστε και ένα νέο look. Επίσης, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να κάνετε και μια αλλαγή στο χρώμα. Μπορείτε να σκουρύνετε ελαφρά το χρώμα των μαλλιών σας, και έτσι θα απομακρύνετε και το ξεθώριασμα του καλοκαιριού, που προκαλείται από τον ήλιο. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε και μια θεραπεία μαλλιών, ή να χρησιμοποιήσετε μάσκες που βοηθούν στην εντατική επανόρθωση των μαλλιών σας, κάποιον ορό, ή μια αμπούλα που δρα σε βάθος.

 

Tips: Μην ξεχνάτε… η «ενυδάτωση ξεκινά ΑΠΌ ΜΈΣΑ»

Ξεκινήστε τη γυμναστική και φροντίστε την διατροφή σας! Μπορείτε να κάνετε μεγάλη διαφορά στο δέρμα σας κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς εξακολουθούν να μην πίνουν αρκετό νερό και αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα να γίνει ξηρό και ξεφλουδισμένο. Η κατανάλωση 2 λίτρων φιλτραρισμένου νερού την ημέρα (8 x 250ml ποτήρια) είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να προστατεύσετε το δέρμα σας από το να υποκύψει στη θαμπή του φθινοπώρου. Εντάξτε στη διατροφή σας τα φρούτα και τα λαχανικά! Το φθινόπωρο είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ξεκινήσετε αν ο οργανισμός σας το χρειάζεται κάποιες βιταμίνες ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να δώσετε στο σώμα σας την απαραίτητη ώθηση πριν από το χειμώνα!